Wielkanocne potrawy – ile jemy kalorii w święta?
Wielkanocne potrawy- niekończące się opowieści o tym, jak w tym roku nie przytyję, nie będę się przejadać, po jedzeniu wyjdę na spacer, tym razem będzie inaczej. Mierz siły na zamiary, chęci to zbyt mało, żeby oprzeć się nawykom, które pielęgnujesz cały rok. Wigilia, to nie najlepszy moment na rozpoczęcie odchudzania. Jednak może to być niezły moment na eksperyment z obserwowaniem słabości. Niech to będzie pierwsza próba spojrzenia na świąteczny stół od innej strony.
🛷 Wielkanocne potrawy – ciasta, które nie tuczą?
Od razu należy rozwiać mit, że sernik, bo to sam ser nie tuczy. Tuczą wszystkie ciasta w nadmiarze. Jest to najmniej polecana potrawa w Wigilię, zdecydowanie warto jest je zamienić na owoce, bakalie – jeśli mamy ochotę na coś słodkiego.
Jednak, gdyby spojrzeć na to, które Wigilijne ciasta mają najmniej kalorii, to jednym z pierwszych będzie szarlotka. Kawałek 100g. nie powinien przekroczyć 300 kcal.
Mniej popularnym jest ciasto jogurtowe, które nie przekracza 230 kcal na 100g. Karpatka w tym zestawieniu ma około 310 kcal. Natomiast sernik, jako najbogatszy jeśli chodzi o składniki odżywcze powinien zamknąć się w 320-350 kcal.
Natomiast warto wystrzegać się ukochanych pierników i pierniczków w tradycyjnym wydaniu, zawartość kilokalorii to ponad 400 na 100 gram.
Podsumowując, zdradliwe w cieście jest to, że rzadko jemy tylko 100g. i jeśli nie potrafimy pozostać przy jednym kawałku, może warto je zamienić na Wigilijne potrawy z mniejszą ilością cukru i większą wartością dla naszego ciała.
🛷 Wielkanocne pierogi, które mają najmniej „kalorii”?
Na szczęście w większości polskich rodzin królują pierogi z kapustą i z grzybami, które w 100 gramach zawierają około 170 kcal.
Co istotne jeden pieróg waży około 50g. Teraz zadaj sobie pytanie, ile jesteś w stanie zjeść na raz?
Średnio na osobę przypada około 8 pierogów, co daje 680 kcal.
Jeśli trafią się nam leniwe, które w 100g. noszą 270 kcal, w sumie przy 8 spożyjemy 1080 kcal.
Czyli 8 pierogów to jakieś 75% podstawowego zapotrzebowania energetycznego kobiety na cały dzień.
🛷 Wielkanocne potrawy – śledzie – zdrowe i energetyczne
Śledź w oleju i pod pierzynką czyli w śmietanie to około 310 kcal, natomiast warto wybrać śledzia w occie – to jedynie 170 kcal.
Ile waży płat śledzia? Dokładnie 100g., średnio zjadamy około 2 takich płatów w oleju, czyli 600 kcal. W occie wyniosłoby 340 kcal.
Jest to jednak niezwykle bogaty produkt i zbyt rzadko spożywamy go w ciągu roku. Zawiera bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, składniki mineralne. Witaminy z grupy B, również rozpuszczalne w tłuszczach A, E oraz tak ważną witaminę D3.
Ponadto śledź należy do ryb o najmniejszym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi i występuje w Polsce, czyli jest naturalnie dla nas występującym pożywieniem.
🛷 Wigilijna i Wielkanocna królowa – sałatka jarzynowa!
Nie ma świąt bez jarzynowej! W cale nie jest tak bardzo kaloryczna, bo w 100g. ma około 160 kcal. A większość z nich to majonez. Nie jest to zły wybór, jednak najczęściej spożywamy ją z dodatkiem chleba.
Zazwyczaj na talerz trafi około 250g., sałatki jarzynowej czyli 400 kcal. Do tego kromka białego pieczywa i masełko, toteż suma energii z tego posiłku to około 500 kcal.
🛷 Podsumowanie, ile jesteśmy w stanie zjeść „kalorii”?
Z wymienionych potraw zjedliśmy 8 pierogów z kapustą i grzybami, 2 plastry śledzia, kanapkę z sałatką jarzynową i 100g sernika.
Całość to około 2000 kcal w przeciągu godziny.
Gdyby udało się do tego nie wypić alkoholu, zjeść tylko jeden kawałek ciasta i nie sięgać po cukierki, to naprawdę nie jest tak źle. Przeciętny Polak potrafi pochłonąć w jedną Wigilijną imprezę 5000 kcal.
Zachowanie rozsądku, wprowadzenie ruchu i odpuszczanie, to są kwestie, które mogą uratować niejedne święta przed bólem brzucha i wyrzutami sumienia. A umówmy się, w Polsce Święta trwają 3 dni!
Oto lista najpopularniejszych potraw wielkanocnych wraz z ich kalorycznością (wartości orientacyjne na 100 g):
- Żurek z kiełbasą i jajkiem – 80-120 kcal
- Biała kiełbasa (gotowana) – 200-250 kcal
- Biała kiełbasa (pieczona) – 300-350 kcal
- Jajka faszerowane – 150-200 kcal
- Jajko na twardo – 140 kcal
- Sałatka jarzynowa z majonezem – 180-250 kcal
- Pasztet domowy – 250-300 kcal
- Babka wielkanocna – 350-450 kcal
- Mazurek kajmakowy – 450-550 kcal
- Sernik tradycyjny – 300-400 kcal
- Chrzan tarty – 40-60 kcal
- Szynka pieczona – 200-250 kcal